Новини
Министърът на външните работи Соломон Паси участва в сесията на МПК в Брюксел
18.05. 2004 г.

На 17 и 18 май в Брюксел министърът на външните работи Соломон Паси участва в Междуправителствената конференция, посветена на бъдещата конституция на ЕС. Това е първото заседание на външните министри на от ЕС и държавите кандидатки, след като на срещата на върха през декември 2003 г. европейските лидери не постигнаха консенсус относно бъдещата европейска конституция.

През изтеклите два дни министрите обмениха мнения за това, какъв да е броят и съставът на ЕК; как да функционира бъдещото председателство на ЕС; с квалифицирано мнозинство или с консенсус да се приема многогодишният и годишните бюджети на Съюза, както и за това, какъв да бъде обхватът на решенията, които ще се взимат с квалифицирано мнозинство.

След тази сесия на МПК ирландското председателство на ЕС ще обобщи изказаните позиции и ще излезе с предложение за компромисно решение. Европейските лидери вече заявиха ясно волята си да работят за постигане на споразумение по текстовете до срещата на върха на ЕС през юни.

По време на посещението си в Брюксел министър Паси се срещна с председателя на ЕК Романо Проди и с ирландския си колега Брайън Коуен, които запозна с последните развития около делото срещу българските медици в Либия. “Работим заедно с България за намиране на хуманитарно решение на трагичен проблем” заяви Романо Проди, като подчерта, че случаят не засяга само България, но е и европейски въпрос. Той е провел три разговора с либийския лидер Муамар Кадафи, пред когото е подчертал сериозността на проблема.


Министър Кунева изрази увереност, че България ще затвори главите “Регионална политика” и “Бюджетни и финансови въпроси” в началото на юни
17.05.2004 г.

Увереност, че в началото на юни България ще затвори главите "Регионална политика" и "Бюджетни и финансови въпроси" изрази министърът по европейските въпроси Меглена Кунева. Тя е получила уверения, че редовният доклад на Европейската комисия за България през октомври ще бъде финален, ще обхваща периода от началото на преговорите досега и показва, че България може да приключи преговорите.

Тази година България очаква 27 проверки по преговорните глави, които ще бъдат през следващите 2 месеца. От тях 13 са по глава "Земеделие", три - по "Транспортна политика", една - по "Околна среда", а на 5 и 6 юни ще има проверка по "Правосъдие и вътрешен ред".

По глава "Регионална политика" за първите три години България ще получи около 2 милиарда и 300 милиона евро: първата година това ще са 2.4 на сто от БВП, през втората - 3.2 на сто, третата - 4 на сто, каза министърът. Преговорната позиция е насочена към усъвършенстване на социалните механизми, диалога с профсъюзите и местната власт и цели да преодолее изолацията чрез обучение, както и да се засили грижата за околната среда.

По другите две глави "Земеделие" и "Конкуренция" преговорите продължават. Затварянето на глава "Конкуренция" е свързано със Закона за корпоративното подоходно облагане, който напълно ще хармонизира законодателството ни с ЕС, каза Меглена Кунева. Засега оценката на ЕК е, че няма достатъчно прозрачност за начина, по който се предоставят държавни помощи чрез фискални схеми, посочи тя. Във връзка с глава "Земеделие" министърът очаква от МС Закона за ветеринарното дело.


Европейският съюз изрази солидарност с българските медици в Либия
13.05.2004 г.

Въпросът с присъдите срещу българските медици бе разгледан на заседание в рамките на 114-ата сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа, от неговото Бюро и ръководството на Парламентарната асамблея.

От името на Европейския съюз представителят на ирландското председателство изрази солидарност с българските медици в Либия. Той изтъкна необходимостта да бъдат зачитани общоприетите европейски ценности – премахването на смъртното наказание и справедливостта в съдебния процес.

Представителят на ирландското председателство подчерта изразеното вече от Европейския съюз безпокойство пред либийските власти от смъртните присъди срещу българските медици, произнесени въпреки доказателствата за невинността им, дадени от уважавани в цял свят експерти. Изразено е и безпокойство от начина на водене на делото, както и от отношението към подсъдимите по време на задържането им.

Загриженост за съдбата на българските медици в Либия беше изразена и в двустранни разговори на заместник-министъра на външните работи Петко Драганов в Страсбург. Той обсъди начините, по които нашите партньори могат да окажат съдействие за благоприятния изход от делото, по време на срещите си с министъра на външните работи на Нидерландия и досегашен председател на СЕ Бернард Бот, с министъра на правосъдието на Великобритания Питър Голдсмит, с министъра на външните работи на Хърватия Миомир Жужул, с министъра на външните работи на Малта Джон Дали, с държавния министър по европейските въпроси на Ирландия Дик Роуш, със заместник-министъра на външните работи на Италия Роберто Антонионе, с държавния секретар на външните работи на Испания Бернардино Леон и с държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Карлуш Коща Невиш.

Два дни по-рано в рамките на провеждащата се на 11-12 май в гр. Корк, Ирландия Консултативна среща на министрите на здравеопазването на страните-членки на ЕС заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев се обърна за съдействие към европейските министри на здравеопазването по случая с българските медици в Либия. Ирландският здравен министър Майкъл Мартин изрази загриженост за положението на осъдените в Либия пет български медицински сестри и заяви, че страните-членки на ЕС са особено чувствителни при случаите на нарушаване на човешките права. Той се ангажира да запознае министрите на здравеопазването на страните-членки на ЕС с позицията на българската страна. Министър Мартин ще информира за нея и структурите на ЕС, за да се предприемат необходимите политически действия за справедлив изход от процеса.


Диалогът между България и Ирландия ще се развива още по-интензивно
11.05.2004 г.

Министърът на външните работи Соломон Паси се срещна с делегация на Комисията по външна политика на ирландския парламент, водена от председателя й Майкъл Уудс. Делегацията е на посещение в България по покана на председателя на Комисията по външна политика, отбрана и сигурност на Народното събрание проф. Венко Александров.

На срещата беше обсъдена подкрепата на ирландското председателство на ЕС за приключване на преговорния процес с България в планираните от страната ни срокове. Двамата събеседници се съгласиха, че постигнатото в двустранния политически диалог е добра основа за допълнителното му интензифициране в бъдеще, особено в контекста на предстоящото членство на България в Европейския съюз. Във връзка с това бе подчертано желанието на българската страна Ирландия да издигне ранга на дипломатическото си представителство в София до посолство.

На срещата бяха обсъдени и възможностите за оказване на съдействие от председателството за положително решаване на казуса с българските медици в Либия след произнасянето на присъдите от съда в Бенгази на 6 май т.г. Г-н Уудс подчерта, че ирландското председателство на ЕС и занапред ще бъде тясно ангажирано със съдбата на българските медици.


Започва обучение на местните власти как да изпълняват инвестиционни проекти по предприсъединителните фондове на ЕС

До края юни ще започне обучение на местните власти за правилата и процедурите за изпълнение на инвестиционни проекти по предприсъединителните фондове на Европейския съюз, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева на среща с представителите на бизнеса от Старозагорска област.

Ускореното икономическо развитие на страната е невъзможно без съвременна и адекватна на проблемите регионална политика, заяви министър Шулева. Тя допълни, че е необходимо конкретните проблеми на регионите да бъдат решавани според тяхната специфика. Трябва да бъдат изработени практически работещи програми за икономическо развитие и подготовка на регионите за членството на България в ЕС. Това би могло да стане със съвместните усилия както на местната и централната власт, така и на местния бизнес, каза министър Шулева.

Вицепремиерът Лидия Шулева представи пред бизнесмените политиката за насърчаване на предприемачеството, като акцентира върху промените в закона за малките и средните предприятия и разясни мерките за подкрепа на създаването на нови фирми и повишаване на тяхната конкурентоспособност. Шулева запозна бизнесмените с новата кредитна линия на ЕБВР за подкрепа на малките и средните предприятия в размер на 41 млн. евро.


ЕС настоява пред Либия за преразглеждане на присъдите на българските медици след демарш на МВнР на България
06.05.2004 г.Веднага след като на 6 май бяха произнесени присъдите срещу българските медици в Либия, заместник-министърът на външните работи Иван Петков, който е в Дъблин за министерската среща ЕВРОМЕД, депозира заявление от името на МВнР до Брайън Коуен, външен министър на Ирландия и председател на Съвета на министрите на ЕС, Хавиер Солана, генерален секретар и върховен представител за Общата политика във външните отношения и сигурността на ЕС, Крис Патън, еврокомисар за външните отношения, Амр Муса, генерален секретар на Лигата на арабските държави.

Заместник-министър Петков се обърна към ЕС и цялата международна общност да осъдят решението на либийския съд и призова за незабавното освобождаване на шестимата български медици.

В резултат на българския демарш председателството на Европейския съюз и Тройката на ЕС веднага се срещнаха с министъра на външните работи на Либия Абдел Рахман Мохамед Шалкам, който също участва във форума в Дъблин. На срещата ЕС изрази дълбоко разочарование от произнесените присъди и настоя пред Либия да обсъди внимателно необходимостта от незабавното им преразглеждане.

ЕС отново заяви, че удовлетворителната развръзка на този случай е един от критериите за по-нататъшното подобряване на отношенията на Либия със Съюза.

В същото време постоянният представител на България в Съвета на Европа Юрий Щерк информира ръководните органи на организацията за решението на съда в Бенгази. В заявление, направено от името на СЕ от генералния секретар Валтер Швимер, се настоява властите в Либия да преразгледат решението на съда и се подчертава, че Съветът на Европа твърдо поддържа становището, че смъртната присъда е недопустима при никакви обстоятелства.


Герхард Шрьодер: Германия ще направи всичко възможно, за да помогне на България за резрешаването на проблема с медиците в Либия
06.05. 2004 г.

Министър- председателят Симеон Саксобургготски бе на еднодневна работна визита в Германия по покана на федералния канцлер Герхард Шрьодер, който изрази подкрепа на българската позиция по отношение на присъдите на нашите медици в Либия. Германия ще направи възможното да помогне за разрешаването на този хуманитарен случай в интерес на осъдените, подчерта той.

Канцлерът високо оцени напредъка на Българи по пътя към членство в ЕС и изрази увереност, че страната ни ще приключи преговорите в рамките на ирландското председателство. Той подчерта, че България не бива да бъде забавяне в хода на този процес заради други страни. По време на разговорите беше констатирано, че двустранните отношения се развиват възходящо, като особено динамични са в търговско-икономическата общност. Шрьодер подчерта, че е необходимо да се подобри сътрудничеството в областта на енергийния сектор.

По време на визитата си в Германия Симеон Сакскобургготски се срещна с висши служители на DEUTSCHE BANK, RUHRGAS, E.ON ENERGIE, ALSTOM POWER, KAUFLAND, SIEMENS. По общо мнение на германската страна се откроява повишен интерес към България като икономически партньор. В подкрепа на това бе цитиран резултатът от проучване на мнението на работещите в и с България германски фирми, проведено от новосъздадената смесена Българо-Германска индустриална и търговска камара, а именно – 70% от тях категорично са потвърдили значителното подобряване на инвестиционния климат в България.


Започна проверка на месопреработвателни предприятия в цялата страна за несъответствие със стандартите на ЕС
4.05. 2004 г.До 15 дни да се изготвят списъци на всички регистрирани предприятия от месодобива на територията на цялата страна, за да бъдат направени проверки и да се затворят тези, които работят незаконно - това е обещал зам.-министърът на земеделието и горите Бойко Боев на среща с Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).

След проверката на регионалните инспекции на ДВСК в цялата страна са затворени общо 108 предприятия от четвърта категория, предприятията, които нямат потенциал за преструктуриране, съобщи директорът на служба ДВСК в НВМС д-р Илиян Костов. Според него шанс е даден на 5 предприятия от четвърта категория, които имат одобрени проекти по САПАРД и чакат следващо кредитиране. Той съобщи още, че общият брой на работещите предприятия в месодобива в момента е 607.

През последните две години - до 19 март 2004 г., затворените общо в бранша предприятия са 397.

За да отговори на изискванията на ЕС, секторът се нуждае от огромни инвестиции, каза на пресконференция новоизбраният председател на АМБ Костадин Чорбаджийски. Това естествено ще доведе и до покачване на цените на месните продукти, посочиха от асоциацията.


Премиерът Симеон Сакскобургготски: Приобщаването на страната към регионалната политика на ЕС е сред най-значимите фактори, които ще променят живота на българите
03.05. 2004 г.Успешното приключване на преговорите за присъединяване към ЕС, включително и по глава “Регионална политика”, е важно условие, за да стане 2004-та “годината на България” каза премиерът Симеон Сакскобургготски на заседанието на Съвета по европейска интеграция, което се проведе във Враца.

Министър председателят подчерта, че приключването на преговорите не е единственият индикатор за успехите на страната в областта на регионалната политика. Необходимо е постоянно укрепване на административния капацитет за усвояване на средствата от Европейския съюз, изготвяне на добри и сполучливи проекти и подчиняване на приоритетите на регионалната политика в услуга на българските граждани. Приобщаването на България към регионалната политика на Европейския съюз е един от най-значимите фактори, които ще променят живота на българите. Това важи в особена степен за районите, които се нуждаят от ускорен икономически растеж, сериозни инвестиции в инфраструктурата, а също и за крайграничните райони.

Симеон Сакскобургготски отбеляза направените вече сериозни и успешни стъпки в процеса на приобщаване на страната към общата регионална политика на Европейския съюз. Създадена е и основната законодателна рамка за осъществяването на регионалната политика. Реализирането на проекти в областта на регионалното развитие и социално-икономическия живот е свързано и с подобряването на бизнес-средата за фирмите и жизнения стандарт на българските граждани. Според него успешното протичане на тези процеси зависи от централната, регионалната и местната администрации, от инициативността на бизнеса, от неправителствения сектор и гражданите и на взаимодействието между всички тях.


Ферхойген: Големият европейски проект няма да бъде завършен, докато България и Румъния не се присъединят към ЕС
1.05. 2004 г.

Еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген заяви че “големият европейски проект” няма да бъде завършен, докато България и Румъния не се присъединят към Европейския съюз, съобщи кореспондентът на “Медиафакс” от Брюксел.

Нашият план / разширяването/ направи важна крачка, но две значими части от пъзела липсват: България и Румъния, които са неразделна съставна част от този проект, подчерта Ферхойген в послание по случай официалното присъединяване на десет нови страни към ЕС.


Продължаването на преговорите с България и Румъния ще е сред приоритетите на холандското председателство на ЕС
30.04.2004 г.

Разширяването на Европейския съюз и продължаването на преговорите с България и с Румъния ще е сред приоритетите на холандското председателство от 1 юни тази година, каза посланикът на Холандия в София баронеса Хенриет ван Линден.

Европейската комисия, както и Холандия, преценяват всяка страна според собствения й напредък. Нито България, нито Румъния биха имали интерес от разделянето им при преговорите с ЕС, защото биха загубили важен регионален партньор, каза Хенриет ван Линден.

Като акценти на холандското председателство баронеса Линден посочи обсъждането на дата за започване на преговори с Турция, както и Междуправителствената конференция за нова европейска конституция. Според нея България преговаря ефективно с ЕК, а парламентът работи ефективно. Хенриет ван Линден изрази надежда главите “Земеделие”, “Регионална политика” и “Финансови и бюджетни въпроси” да бъдат затворени до края на ирландското председателство. По отношение на глава “Конкуренция” тя подчерта, че ЕК наблюдава работата на българската Комисия за защита на конкуренцията. Според нея след затварянето на всички преговорни позиции страната ни трябва да постави акцент върху прилагането на законодателството. Според думите й необходимо е да се види как на практика действа съдебната реформа, гарантира ли се сигурността на храните и има ли равни условия за правене на бизнес в България.


©SG 2003