Бизнес аспекти на евроинтеграцията

На срещата на върха в Брюксел в края на миналата година България получи подкрепа от страните - членки на ЕС за целта си да приключи преговорите за присъединяване през 2004 г. и да стане член на Съюза през 2007 г. Членството на страната в ЕС ще отвори пред българския бизнес много възможности. Но успешното включване на българските фирми в общия европейски пазар ги поставя пред редица предизвикателства и отговорности в предприсъединителния период. Единният пазар предполага различни правила, изисквания и висока конкуренция, на които българският бизнес трябва да отговори. Синхронизираната с европейското законодателство нормативна база трябва да бъде приложена на практика, така че българската икономика да бъде готова за конкуретния натиск на Общия пазар.
        

Информация по главната тема
Предимствата от присъединяването са по-големи от проблемите, които го съпътстват - Интервю с Eвгения Колданова - Заместник министър на икономиката: "Българските фирми имат изключителния шанс да развиват своя бизнес в рамките на общия пазар по същите правила, по които работят фирмите от страните-членки. Предимствата от присъединяването са несравнимо по-големи от проблемите, с които то е съпътствано. Преходът за нас ще бъде свързан с факта, че ще имаме достъп до пазар над 500 млн. потребители, в който функционират над 6 млн. предприятия и ние трябва да се конкурираме с тях."
expand
Новини
България ще получи 4,245 милиарди евро за периода 2007 – 2009 г.
ЕК предложи финансовата рамка за страната ни
10.02.2004 Европейската комисия предлага финансовата рамка на България да бъде 4,245 милиарда евро за преходния тригодишен период 2007 – 2009 г.
Огледални бизнес центрове и стокови борси на границата между Румъния и България 09.02.1004 Румънски и български бизнесмени участваха на премиерата на проект за трансгранично коопериране и трайно развитие по инициатива на Националното обединение на румънските работодатели и Асоциацията на частните предприемачи в България.
expand

Обществено мнение
ПОКРИВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТАНДАРТИ КАТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС


Оценка за необходимостта от покриване на различните стандарти
expand

Преговори
Посочете глава за да видите нейното име
Натиснете за да получите пълна информация
 
26/30 глави са затворени
29.10.2003 България затвори глава 24 “Правосъдие и вътрешни работи”
В страницата можете да намерите пълна информация за всичките 30 глави.


Предишни броеве (2)
България ще изпълни ангажиментите си към ЕС да затвори 3 и 4 реактор на АЕЦ “Козлодуй” Януари 2004 Премиерът Симеон Сакскобургготски потвърди категорично ангажимента на България да затвори 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ “Козлодуй” през 2006 г. След среща с министър-председателя на Ирландия Бърти Ахарн, който беше на посещение в България през ноември
expand